Μουσεία

Παλαιοντολογικό Μουσείο

paleontology museum 1   paleontology museum 3

Οδός Σάθα & Μαρκέλλου

Στεγάζεται στο Τζαμί Βελί Πασά στο Μασταμπά και λειτουργεί ως μέρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κρήτη. Η έκθεση του Μουσείου προσφέρει στους επισκέπτες διάφορες σύντομες στάσεις στην εξελικτική ιστορία της Κρήτης τα τελευταία 300.000.000 χρόνια. Τα απολιθώματα των ασπόνδυλων από την Παλαιοζωική, Μεσοζωική και Καινοζωική εποχή στην Κρήτη, μαζί με κείμενα, σχέδια, χάρτες και πληροφορίες, ενημερώνουν τους επισκέπτες για τους γεωλογικούς θησαυρούς της Κρήτης. Στο μουσείο παρουσιάζονται οστά, αναπαριστώντας σε πραγματικό μέγεθος, από νάνους Κρητικούς ελέφαντες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και υλικό σχετικά με τα ελάφια της Κρήτης.

Τηλ: +302831023083
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιος – Οκτώβριος: Δευτέρα – Σάββατο 9:00 – 15:00, Νοέμβριος – Μάρτιος: Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 9:00 – 15:00
Εισιτήριο: 4€

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

archaelogical 3   archaeological museu HbZsT

Οδός Αγίου Φραγκίσκου 4

Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου και στεγάζεται στην βενετσιάνικη εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Τα ευρήματα που εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από σπηλιές, οικισμούς και νεκροταφεία της μινωικής εποχής, καθώς και αντικείμενα από τις γεωμετρικές, αρχαϊκές, κλασικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές που έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά τις ανασκαφές στις αρχαίες πόλεις και τους οικισμούς από την ευρύτερη περιοχή. Μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι το κράνος που καλύπτεται από δόντια αγριόχοιρου, οι λειψανοθήκες από το υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων, το άγαλμα της Αφροδίτης από την Αργυρούπολη, οι σφραγίδες και οι συλλογές χρυσών κοσμημάτων και νομισμάτων.

Τηλ: 28310 54668.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Δευτέρας.
Εισιτήριο: 2€, 1€ για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ελεύθερη είσοδος σε μαθητές και φοιτητές.

Η Φορτέτζα

fortezza   museums titlos

Αυτό το βενετσιάνικο κάστρο είναι μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου και εδώ και χρόνια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, συνέδρια και κινηματογραφικές εκπομπές. Το κάστρο είναι ακατοίκητο όμως τα πιο σημαντικά κτίρια σε αυτό πολύ καλά διατηρημένα. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στο κάστρο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Ρεθύμνου από ψηλά και το καταγάλανο Κρητικό πέλαγος.

Τηλ: 28310 28101
Ωράριο λειτουργίας: ανοιχτό καθημερινά: Ιούνιος-Σεπτέμβριος: 08:30-20:30, Οκτώβριος-Μάϊος: 10:00-17:00
Εισιτήριο: 4€, 3€ για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, φαντάρους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εκκλησιαστικό Μουσείο

mitropoli 6   mitropoli 9
Οδός Τομπάζη έναντι Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου

Η έκθεση του Μουσείου αποτελεί μια εισαγωγή στην εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά του Ρεθύμνου. Στο μουσείο θα βρείτε 152 εκθέματα τα οποία περιλαμβάνουν σκαλιστές προσόψεις, σκεύη, άμφια, εικόνες και χειρόγραφα. Το παλιό ρολόι, η αρχική λιθογραφική εκτύπωση του Α. Βεβελάκη και η ανάγλυφη πλάκα που χρονολογείται από το 1816 με απεικόνιση του δικέφαλου αετού (αυτό είναι και το παλαιότερο έκθεμα του μουσείου), είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα προσελκύσουν την προσοχή σας.

Τηλ: 28310 22788
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 9: 30 – 13: 30
Είσοδος ελεύθερη

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

laografiko 3   laografiko 16

Βερνάρδου 28

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο του 17ου αιώνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα δείτε όμορφες συλλογές παραδοσιακών χειροτεχνών και υφαντουργικών ειδών, καλάθια, κεραμικά, ιστορικά κειμήλια, έγγραφα, φωτογραφίες, σημαίες, χάρτες, όπλα, νομίσματα, καθώς και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως η πέτρινη σκάλα στον προαύλιο χώρο, η αίθουσα με τις δύο σειρές των βενετσιάνικων παραθύρων και την κουζίνα με την καμινάδα.

Τηλ: 28310 23398
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00-15:00, Κυριακή κλειστά.
Εισητήριο: 4€, 2€ για μαθητές, φοιτητές και για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

contemporary art 1   laografiko 16


Μεσολογγίου 32

Το 1992 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκη”, η οποία στεγάστηκε σε ένα βενετσιάνικο κτήριο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα σε μία από τις πρώτες βιομηχανικές περιοχές της Κρήτης. Σήμερα είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κρήτης, ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών, που παρουσιάζει παλιά αλλά και νεώτερα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου, αριθμεί περίπου 500 εκθέματα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του Λευτέρη Κανακάκη (ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες) που καλύπτουν όλο το έργο του. Παρουσιάζεται επίσης το έργο διαφόρων σύγχρονων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής σύγχρονης τέχνης από τη δεκαετία του 1950.
Τηλ.: 2831052530
Ωράριο λειτουργίας:
Μάϊος-Οκτώβριος: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 & 19:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Νοέμβριος-Απρίλιος: Τρίτη-Παρασκευή: 9:00 – 14:00, Τετάρτη & Παρασκευή 9:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά
Εισιτήριο: 3€, γκρουπ ενηλίκων άνω των 5 ατόμων 2€, φοιτητές 1,5€, 50% έκπτωση στους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ελεύθερη είσοδος σε μαθητές, συνταξιούχους, και στους κατόχους της Κάρτας Πολιτισμού και της ειδικής Κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
Ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη για όλους τους επισκέπτες.
web site: www.cca.gr


Μνημεία

Το Ρέθυμνο είναι γεμάτο από ιστορία και παραδόσεις. Το ιστορικό κέντρο είναι ένα μωσαϊκό πολιτισμών γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που κατοικείται συνεχόμενα από το 1600 π.Χ. και στην αρχιτεκτονική του,την κουλτούρα του και τον πολιτισμό του είναι αισθητές οι επιρροές από την οθωμανική και τη βενετική κυριαρχία, οι οποίες του δίνουν μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα. Περπατήστε στα στενά δρομάκια του Ρεθύμνου και ανακαλύψτε το παρελθόν σε κάθε γωνιά του.

Κρήνη Ριμόντι

rimondi fountain

Η Κρήνη Ριμόντι βρίσκεται στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη. Χτίστηκε το 1626 από τον Ρέκτορα της πόλης Α. Ριμόντι και ήταν η κύρια πηγή νερού της πόλης. Η Κρήνη Ριμόντι μαζί με τη Λότζια και τον Πύργο του Ρολογιού (που δεν υπάρχει πια) οριοθετούσαν την παλιά βενετσιάνικη πλατεία, η οποία σχεδιάστηκε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό μοντέλο της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Σήμερα, η βρύση αναβλύζει ακόμα νερό μέσα από τις τρεις κεφαλές λιονταριών.

Λότζια

loggia

Η Λότζια βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Μιχαήλ Σναμιτσέλι στο κέντρο της πόλης, και λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των ευγενών. Κατά την οθωμανική κυριαρχία μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ σήμερα η Λότζια ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και διαθέτει προς πώληση αντίγραφα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τζαμί Νερατζέ

neratzes 1

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το Τζαμί Νερατζέ, που βρίσκεται στην οδό Εμμανουήλ Βερνάρδου, ήταν μια εκκλησία αφιερωμένη στη Σάντα Μαρία του καθολικού τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών. Το 1657 ο ναός μετατράπηκε στο κεντρικό τζαμί της πόλης, με εκτεταμένες αλλαγές όπως ο οθωμανικός θόλος. Ο μιναρές χτίστηκε επίσης το 1890 και η παραγγελία όριζε: «να είναι ο πιο όμορφος μιναρές της Ανατολής». Είναι ο ψηλότερος μιναρές στο Ρέθυμνο και ίσως ο πιο καλά διατηρημένος στην Κρήτη. Τώρα, το Τζαμί Νερατζές φιλοξενεί το Ωδείο του Ρεθύμνου.

Ενετικό Λιμάνι - Φάρος

lighthouse

Το Παλιό Ενετικό Λιμάνι και ο Φάρος είναι δύο από τα πιο γραφικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου και ένα σημείο που όλοι πρέπει να επισκεφτούν. Τα κτήρια του λιμανιού έχουν κατασκευαστεί από τους Οθωμανούς, αλλά στην είσοδο υπάρχει ακόμα το Βενετσιάνικο Τελωνείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως σημείο ενημέρωσης του Δήμου Ρεθύμνης. Ο Φάρος χρονολογείται, επίσης, στην οθωμανική περίοδο. Ιδρυτής του ήταν ο Μεχμέτ Αλί, κυβερνήτης της Κρήτης από το 1830 έως το 1840. Αδρανής πλέον από την παλιά του χρήση, σήμερα βρίσκεται στην είσοδο του παλιού λιμανιού ως ενθύμιο παλαιότερων καιρών.

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

kara musa 2

Στην αρχή της οδού Αρκαδίου βρίσκεται το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το οποίο χτίστηκε το 1660 από τον Καρά Μουσά Πασά. Ο μικρός θόλος στο πλάι του τζαμιού λέγεται ότι ήταν ο τάφος στον οποίο πιθανώς έχει θαφτεί ο ίδιος ο Κάρα Μουσά Πασά, ο οποίος πέθανε το 1692. Σήμερα το μέρος φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πύλη Γκουόρα

guora gate

Η Πύλη Γκουόρα είναι ότι έχει απομείνει από τα Ενετικά Τείχη του Ρεθύμνου. Χτίστηκε όταν Ρέκτορας της πόλης ήταν ο Τζάκομο Γκουόρο (1566-1568). Πρόκειται για το εσωτερικό άνοιγμα μιάς στοάς που διαπερνούσε τα τείχη, μέσα από τον προμαχώνα της Σάντα Βενεράντα. Το Βενετσιάνικο σύμβολο ενός φτερωτού λιονταριού, το οποίο βρισκόταν στην Πύλη, βρίσκεται τώρα στην αυλή της Λότζιας.

Η Μητρόπολη

mitropoli 3

Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται επίσης Μεγάλη Παναγία. Η παλιά εκκλησία, η οποία κτίστηκε το 1844, καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό του 1941 και τελικά κατεδαφίστηκε το 1956. Το νέο κτίριο, ωστόσο, έχει το ίδιο ξύλινο τέμπλο και την εικονογραφία, τα οποία έχουν δημιουργηθεί το 1852 από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.rethymno.guide

TRIMORE M.T. Rethymno | ISOMAN

 

Στρατηγικοί Συνεργάτες


ETEM LOGO BLUE 
   elval colour

   

Μεγάλοι Χορηγοί

  

ΖΑΓΟΡΙ

εοτ

logo isoman

Αιγίδες - Εγκρίσεις

LOGOλογοτΓΓΑελ1 ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

new eot logo      logo eomop    logo koe

Θεματικοί Χορηγοί274b   logo MINETTA 1   logo microsport logo COCO MAT bike 1  logo maurten      ελληνική μεταφορική κοντέινερς    
 Εικόνα1     Princeoliver new logo    Αντίγραφο του Logo For Sponsors Loguers  lux cafe  Polar logo with tagline RGB   storg full Trimore - Multisports Tour - Results

 

Αθλητικός Χορηγός

      Turbo 1

 

   

Χορηγοί Επικοινωνίας

cosmote tv   logo sporfm   logo iRun  logo runnfun 1  logo cycle365    βραδυνή    studio rethymnoULRfFRm    ACTION24 new logob   logo love surfinggoodnet logo ke   Team FM 102  athlitiko.gr   dayNight logo 1  received 316649396457252

 

                           


Media Partner

logo innews

Αρωγοί - Υποστηρικτές


anek lines logo www  blue star logo www newcolor out  

ναυτικός όμιλος ρεθυμνου  popeyeαρωγός SDYR logo ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΗΣ  NEO LOGO ATLAS    logo ostracon recovery solutions      logo Lalizas  logo imation  logo onezipper    logo Maria Maganari

             suzuki 87498668 187423886005216 7452454770427559936 n  logo marathon bikes  120129590 1999187730212315 370224604464225557 n  ΤΟΜΕΑΣ1 3 002   

synpolislogo31   αρωγός ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ      eval logo             KORONAKIS o.k Converted   POUMAKERS  ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΛΟΓΟΤΥΠΟ  olympic center

           

 

 

Χορηγοί Φιλοξενίας

 

apollon hotel       ideon hotel      ink      brascos       ibiscos garden       civitas 

 palazzino      grace     anita beach   palladium

  

   

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

diorganosi trimore 2    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ  dhmos rethymnou