clean ocean logo 1 2COLOURS 1

 

 

“Βγάζουμε το μαύρο από το βυθό, μην ενοχλεί το γαλάζιο μας!”

Η XTERRA Greece - TRIMORE Sport Events αναλαμβάνει μια ακόμη πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητος, ευαισθητοποιώντας - κινητοποιώντας δίπλα της, την κοινότητα των κολυμβητών Open Water και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται “Clean Ocean - Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” και θα επιχειρήσει να οργανώσει τον εντοπισμό/καταγραφή της θέσης και ακολούθως τη σταδιακή ανέλκυση, απομάκρυνση και διαχείριση των ελαστικών οχημάτων από το βυθό των θαλασσών της χώρας μας.

Επελέγη ο όρος Ocean και όχι Sea, δεδομένου ότι η γη μπορεί να θεωρηθεί ένας μεγάλος Ωκεανός ο οποίος κατά 73% καλύπτει την επιφάνειά της και μόνο το 27% είναι οι Ήπειροι. Κατ’ αυτή την έννοια, η προσπάθεια αποσκοπεί στην αποκατάσταση αυτού του ενιαίου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Διαβάστε εδώ την απάντηση στην ερώτηση: Γιατί να βγάλουμε τα ελαστικά από το βυθό της θάλασσας; Μήπως έχουν ενσωματωθεί και δεν μολύνουν;

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα ελαστικά οχημάτων, όπως έχει αποδειχθεί, ρυπαίνουν μέσο και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και την πανίδα κατά τη σταδιακή διαδικασία αποσύνθεσής τους, η πρωτοβουλία CleanOcean δεν θα αναλάβει να ανελκύσει από το βυθό σύμπλεγμα ελαστικών που βρίσκεται εκεί για χρόνια έχοντας δημιουργήσει οικοσύστημα, ώστε να μην επιφέρει αναταραχή με τη δράση της. Τα ελαστικά που ανελκύονται, είναι ατάκτως και μεμονωμένα στο βυθό και συνήθως αποτελούν επιπροσθέτως οπτική όχληση.   

Με αισιοδοξία και διάθεση να ενθουσιάσει η XTERRA Greece - TRIMORE Sport Events αναλαμβάνει την φιλόδοξη πρωτοβουλία, να σχεδιάσει και εκτελέσει σε δύο φάσεις, μια όμορφη, δυναμική και ταυτόχρονα χρήσιμη περιβαλλοντική δράση κοινωνικής υπευθυνότητος, καλώντας τους κολυμβητές Open Water να αναλάβουν δράση, να “ελευθερώσουν” το γαλάζιο τους που τόσο αγαπούν. Βασικός στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κόσμου.

“Η Ελλάδα δεν είναι ξηρά. Είναι Θάλασσα που αγκαλιάζει την ξηρά!”

Ενστερνιζόμενη απόλυτα αυτό το απόφθεγμα η XTERRA Greece και ακούγοντας όλες εκείνες τις φωνές διαμαρτυρίας των δικών της ανθρώπων.. κολυμβητών Open Water (θαλάσσης ως επί το πλείστον στην χώρα μας) οι οποίοι αξιώνουν δυναμική κινητοποίηση και όχι απλά διαμαρτυρία, αναλαμβάνει δράση. Με τη στήριξη και αρωγή του μοναδικού εγκεκριμένου από την Πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους.. ECOELASTIKA, εξασφάλισε η δράση να μην είναι ημιτελής αλλά ολοκληρωμένη. Τα ελαστικά τα οποία θα ανελκυσθούν με ορθή από πλευράς ασφάλειας πρακτική, πρόκειται να οδηγηθούν σε μονάδες αξιοποίησης μέσω της ECOELASTIKA, η οποία φροντίζει για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας με την εφαρμογή κανόνων που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας. 

Clean Ocean for Sustainability 9  Clean Ocean for Sustainability 2  221008C0389

Προπομπό του Clean Ocean και πρώτη δράση, αποτελεί η ανάσυρση των ελαστικών παραπλεύρως της νησίδος: Υδρούσα (Κατραμονήσι), έναντι της Βούλας. Ο περίπλους της νησίδας είναι τμήμα της κολυμβητικής διαδρομής των 5 και 10 χλμ του XTERRA Open Water Swimming Challenge, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Α’ Πλαζ Βούλας - ATHINES By The Sea στις 16 Οκτωβρίου 2022.

Με την διασφάλιση που προσφέρει η συνεργασία με την ECOELASTIKA, στάθηκε δυνατή η έναρξη σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη δράση και η προσπάθεια εξασφάλισης των απαραίτητων συνεργειών και εγκρίσεων ώστε η ιδέα να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Με σκοπό την επαλήθευση και επικύρωση του σχεδιασμού του ευρύτερου οράματος, που έχει ήδη προχωρήσει σε πολλά επίπεδα για το συνολικό πανελλήνιο έργο, αποφασίστηκε η δρομολόγηση μιας πιλοτικής δράσης αρχόμενη από τη Βούλα.

Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο οργανώθηκε η πρώτη μεγάλη δράση που θα δώσει την επικυρωμένη γνώση και ώθηση για τη μεγάλη ιδέα.

Στις 8 & 9 Οκτωβρίου, η XTERRA Greece και μια ομάδα πιστοποιημένων δυτών της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, με τέσσερα σκάφη της και ένα της XTERRA Greece, μια πλωτή εξέδρα που παραχωρήθηκε από την ΤΕΚΑΛ, κατασκευάστρια εταιρεία της νέας Μαρίνας Βουλιαγμένης, ειδικό εξοπλισμό ανέλκυσης αντικειμένων μεγάλου βάρους από το βυθό της θάλασσας, 10 πιστοποιημένους δύτες σε συνεργασία με άτομα στα σκάφη και στη στεργιά, κέντρο επιχειρήσεων στην Α’ Πλαζ Βούλας - ATHINES By The Seas, ασθενοφόρο όχημα, ιατρό, νοσηλευτές, ναυαγοσώστες, με την πολύτιμη έμπρακτη και οικονομική στήριξη των: FORD MOTOR HELLAS, ΗΛΕΚΤΩΡ, MINETTA, έδωσαν την πρώτη μορφή στο όραμα! Η δράση είχε εξασφαλίσει την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού και η εμπειρία που αποκτήθηκε πρόκειται να αποτελέσει υποδειγματική/πρότυπη διαδικασία σε όλα της τα επόμενα στάδια.

Τα ελαστικά που συνολικά ανελκύστηκαν τις δύο αυτές ημέρες ήταν συνολικά 26 και μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης -επί της πλωτής εξέδρας- στην πλαζ, καθαρίστηκαν και πλύθηκαν από άμμο και αντικείμενα ή ζωντανούς οργανισμούς που είχαν προσκολληθεί κατά το διάστημα που παρέμειναν στο βυθό και ακολούθως με φορτηγό του Δήμου μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Δήμου απ’ όπου, μέσω συνεργάτη ειδικού και εξουσιοδοτημένου μεταφορέα της ECOELASTIKA πήραν το δρόμο για την ενδεδειγμένη από τη νομοθεσία ακόλουθη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των υποβρύχιων εργασιών της δράσης, εντοπίστηκαν και άλλα ελαστικά σε βαθύτερα σημεία (περίπου 25 μέτρα), τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 30 ακόμη και πρόκειται να οργανωθεί και εκτελεστεί καινούρια δράση στην Υδρούσα.

Η XTERRA Greece, σε συνεργασία με τον επίτιμο Ambassador της και ξεχωριστό υπεραθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο, πραγματοποίησαν παράλληλα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο τερέν του XTERRA O.W.S. Challenge, ανοικτή αναγνωριστική προπόνηση έμπνευσης και παρακίνησης κολυμβητών Open Water. Οι κολυμβητές, ξεκινώντας από την οργανωμένη πλαζ: ATHINES By The Sea στην οποία υπήρξε και κέντρο ενημέρωσης της XTERRA Greece για το Clean Ocean, κολύμπησαν με τη συνοδεία kayakers και σκάφους της XTERRA Greece προς το νησί της Υδρούσας. Εκεί, συνάντησαν την ομάδα υποστήριξης της υποβρύχιας δραστηριότητας της δράσης ανέλκυσης και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν για λίγο, στην  εξέλιξή της. Αφού ήπιαν νερό και ξεκουράστηκαν λίγο, επέστρεψαν κολυμπώντας πίσω στην πλάζ.. Τα ονόματα των 50 κολυμβητών που έλαβαν μέρος, αποτυπώθηκαν ως οι ιδρυτές της προσπάθειας Clean Ocean και θα τοποθετηθούν μεταξύ εκείνων που αργότερα στη συνολική δράση του 2023, θα διεκδικήσουν ένα υψηλής αξίας δώρο μαζί με άλλους κολυμβητές που θα συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια κατά τη διάρκεια του διαστήματος μέχρι τότε.

Το όλο εγχείρημα αποτυπώθηκε επιτυχώς και ενθουσιωδώς σε βίντεο και εικόνα από ουρανού, επιφανείας και βυθού, με σκοπό να αποτελέσει το υλικό προβολής του εγχειρήματος και προπομπό του ακόμη μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει, στην προσπάθεια προσέλκυσης της κολυμβητικής κοινότητας καθώς και χορηγών υποστήριξης του οράματος!

Clean Ocean for Sustainability 3  Clean Ocean for Sustainability 7  Clean Ocean for Sustainability 10

Την Κυριακή 16. Οκτωβρίου το μεσημέρι στην τελετή απονομών του 9ου XTERRA O.W.S. Challenge 2022, προβλήθηκαν στο video wall της διοργάνωσης στιγμιότυπα στους κολυμβητές, επισκέπτες και ΜΜΕ και ακολούθως από τους εμπλεκόμενους (XTERRA Greece, ECOELASTIKA, Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Χορηγοί) παρουσιάστηκε τόσο η δράση, όσο και το ευρύτερο σχέδιο που θα ξεκινήσει.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση, η XTERRA Greece πέρασε στην επόμενη, κάνοντας το ξεκίνημα της διαρκούς πλέον δράσης. 

Οργάνωσε με επιτυχία την δεύτερη επιχείρηση ανέλκυσης των υπολοίπων ελαστικών (εντοπίστηκαν κατά την πρώτη επιχείρηση) από τη νήσο Υδρούσα στη Βούλα.  

 2305219o0093 20230522 1855023650 1 2305219o0017_20230522_1838166615.jpg 2305219o0067 20230522 1740025576

 2305219o0183 20230522 1024698758 2305219o0243_20230522_1789393570.jpg 2305219o0253_20230522_1238307271.jpg

Κατόπιν της επιχείρησης αυτής, το Clean Ocean περνά στην επόμενη ημέρα του. Ανέπτυξε λογισμική εφαρμογή διαδικτύου (στο Cloud) μέσα στην οποία σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, οι κολυμβητές Open Water, οι δύτες, οι λουόμενοι, οι υποβρύχιοι αλιείς και κάθε ενδιαφερόμενος, θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να χωροθετούν (pin) στον ηλεκτρονικό χάρτη της εφαρμογής, τη θέση ελαστικού/ών που εντοπίζουν σε όλες τις θάλασσες της Ελλάδος.

 Clean_Ocean_Tab1.jpg

Διαδικασία χωροθέτησης ελαστικών στο χάρτη:

1. Κάνεις κλικ στο link παραπάνω

2. Στον χάρτη που θα δεις πατάς πάνω αριστερά View larger map” 

3. Βρίσκεις στο χάρτη το σημείο στη θάλασσα που εντόπισες το/α ελαστικό/ά

4. Το σημειώνεις πατώντας αριστερό πλήκτρο στη θέση (από υπολογιστή) ή πατώντας μία φορά πάνω στην οθόνη (από κινητό τηλέφωνο)

5. Βρίσκεις και αντιγράφεις το γεωγραφικό στίγμα της θέσης, με δεξί πλήκτρο πάνω στο σημάδι που δημιουργήθηκε και αντιγραφή του στίγματος που φαίνεται στην οθόνη (από υπολογιστή) ή πατώντας παρατεταμένα πάνω στο σημάδι (από κινητό τηλέφωνο) 

6. Επιστρέφεις στην πρώτη οθόνη της εφαρμογής

7. Καταγράφεις όλα τα στοιχεία που ζητούνται και στο τελευταίο πεδίο επικολλάς το γεωγραφικό στίγμα που έχεις αντιγράψει

8. Δίνεις τη συναίνεσή σου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία σου για τους σκοπούς της διαρκούς δράσης

9. Υποβάλεις την εγγραφή σου.


Έργο της XTERRA Greece πλέον είναι η παρακολούθηση ανάπτυξης στο χάρτη των θέσεων ελαστικών ανά τη χώρα και η δρομολόγηση -σε συνεργασία πάντα με την ECOELASTIKA, τους κατά τόπους Δήμους, τους χορηγούς της, τις αρχές/φορείς και αρωγούς της δυναμικής αυτής περιβαλλοντικής δράσης, ανέλκυσης και διαχείρισης των ελαστικών αυτών.

Δελτίο Τύπου ανακοίνωσης Clean Ocean 1ης Δράσης

 Δελτίο Τύπου ολοκλήρωσης της 1ης δράσης στην Υδρούσα

Δελτίο Τύπου ανακοίνωσης Clean Ocean 2ης Δράσης

Δελτίο Τύπου ολοκλήρωσης της 2ης Δράσης στην Υδρούσα

Δελτίο Τύπου Clean Ocean άνοιγμα e-app

Φωτογραφικό υλικό της 1ης δράσης στην Υδρούσα

Φωτογραφικό υλικό της 2ης δράσης στην Υδρούσα

 

clean ocean 3

1st Actions report 

 

                                                                                         trimorexterra greece

Στρατηγικοί Συνεργάτες

                                                                                          ecoelastikavvv

Ειδικοί Συνεργάτες

 epilektoi  athinesbythesea  TEKAL.jpg

Μεγάλος Χορηγός

FORDNEW 

     Xορηγοί

MINETTA Bronze Elval Bronze  ETEM Bronze

Αρωγοί

zagori horizon  imation marathonbikes   

 

Συνεργάτες  μέσων ενημέρωσης

Swimbikerun Asimenioi In News Asimenioi Livecoverage

 

Χορηγοί μέσων ενημέρωσης

 Cosmote Media SporFm Media IRun Media Runfun Media

 Cycle365 Media Action24 media Outdoor Media Bestnews media

CityKidsGuide Media NouPou Media DayNight Asimenios RunNTrail Media

Nomad Media iso100 mEDIA RunNBeat Media FlashNews Media

Athlitiko Media Patris Media TA NEA Media

Clean Ocean Videos

Earth & Tyres