Πάνω από 25.000.000 τόνοι ελαστικών αυτοκινήτων απορρίπτονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι  πετούν ανεξέλεγκτα ελαστικά κάποια από τα οποία καταλήγουν και στις θάλασσες, με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υδάτων. Όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματά μας τόσο πιο υγιής είναι ο πλανήτης, οι ζωντανοί οργανισμοί και ασφαλώς και οι άνθρωποί του. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας θα βοηθήσει στο να αντιστρέψουμε την υποβάθμισή τους και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη χλωρίδα και πανίδα γενικότερα αλλά και για εμάς και τα παιδιά μας!

 

Τα απόβλητα των ελαστικών οχημάτων αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών μικροπλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς του κόσμου και επομένως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όλη τη θαλάσσια ζωή και εμάς επίσης (σχ. Μελέτη 2017, Pieter Jan Kole, The Open University of The Netherlands - δημοσίευση International Journal of Environmental Research and Public Health), δεδομένου του ότι τα ελαστικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν είναι βιοδιασπώμενα και χρειάζονται από 50 έως 80 χρόνια προτού αρχίσουν να αποσυντίθεται, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα που πλησιάζει τα 300 χρόνια. Αυτό λοιπόν, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, τα ελαστικά συμβάλλουν στο 30% του πλαστικού που απελευθερώνεται στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Αυτά τα απόβλητα, όταν καταναλώνονται από μια ποικιλία θαλάσσιας ζωής, μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό οικοσύστημα στον ωκεανό με αποτέλεσμα το θάνατο διαφόρων ζώων.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες: https://ecogreenequipment.com/waste-tires-affect-the-ocean/

Το Clean Ocean, διοργάνωση της XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events, είχε την στήριξη και αρωγή του μοναδικού εγκεκριμένου από την Πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους, ECOELASTIKA με κοινό στόχο να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα βιώσιμο μέλλον!