Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις | Frequently Asked Questions (FAQs)

Με στόχο να δώσουμε πληροφορίες, διευκρινήσεις, απαντήσεις σε ερωτήσεις που συχνά δεχόμαστε και με τον τρόπο αυτό να διευκολύνουμε την ανακάλυψη του νέου σπορ SwimRun αλλά και της εφαρμογής του στην Ελλάδα, παραθέτουμε ακολούθως ερωταποκρίσεις:

1. Τί είναι το SwimRun;

Είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε στη Σουηδία το 2001 και πραγματοποιείται από ζευγάρια αθλητών, τα οποία είναι δεμένοι μεταξύ τους με ελαστικό σκοινί. Αποτελείται από κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης και τρέξιμο παντός εδάφους τα οποία εναλλάσσονται πολλές φορές μέχρι τον τερματισμό. Είναι multisport, δηλαδή η χρονομέτρηση των αγωνιζομένων ξεκινά με την κοινή εκκίνηση και ολοκληρώνεται για κάθε ζευγάρι όταν ο δεύτερος περάσει κάτω από την αψίδα του τερματισμού. Είναι υποχρεωτική η χρήση wetsuit και του ελαστικού σκοινιού, ενώ επιτρέπεται εξοπλισμός που βοηθά τους αθλητές κυρίως στη θάλασσα, με προδιαγραφές. Οι αθλητές φέρουν μαζί τους, ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν, ενώ στις μικρές αποστάσεις.. ακόμη και το νερό τους.

 

2. Γίνεται αγώνας SwimRun στην Ελλάδα;

Ναι, ασφαλώς γίνεται. Πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2018 στην Ύδρα (αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Νοέμβριο 2017) και μάλιστα ήταν η πρώτη εφαρμογή στη Μεσόγειο, υπό τους αυθεντικούς κανόνες του ÖTILLÖ. Το SwimRun Hydra αποτελεί πλέον θεσμό και το πρώτο Σαββατοκύριακο του τρίτου 10ημέρου του Νοεμβρίου (δύο εβδομάδες μετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας), το TRIMORE Multisports TOUR έχει τον τελευταίο του σταθμό στην Ύδρα.

 

3. Αν κάποιος ήθελε να συνοψίσει τους 5 λόγους που αξίζει να ζήσει την εμπειρία του SwimRun, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Οι 5 λόγοι που θα μπορούσαν να σε εμπνεύσουν και παρακινήσουν να το ζήσεις είτε στην Ύδρα, είτε όπου αλλού επιλέξεις (στο εξωτερικό προς το παρόν), είναι:

  1. Στο SwimRun η φιλοσοφία και η πράξη είναι να αποτελούμε όλοι (αθλητές, εθελοντές, διοργανωτές, θεατές) μια μεγάλη ζεστή παρέα, πέρα από ανταγωνισμούς και έγνοιες. Το κλίμα είναι ξεχωριστό, ενώ στο εξωτερικό όλοι ζουν επί 2 ημέρες στο ίδιο κατάλυμα, πριν και μετά τον αγώνα, ως μία ομάδα. Στην Ύδρα που το νησί είναι μικρό, μπορεί να μην κοιμόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, το κλίμα όμως είναι ακριβώς αυτό και περιλαμβάνει κατοίκους, αρχές κλπ.
  2. Ο κάθε αθλητής, είναι ξεχωριστός νικητής. Γίνεται παρουσίαση κάθε ενός ζευγαριού πριν την εκκίνηση, κόβει την κορδέλα του τερματισμού στην αψίδα που ολοκληρώνει τον αγώνα του, τους αγκαλιάζουν οι διοργανωτές καθώς και οι συναθλητές τους.
  3. Έχεις τον άνθρωπό σου δίπλα κάθε στιγμή. Ζεις το εμείς πέρα από το εγώ, σε κάθε του πτυχή. Έχεις κάποιον να νοιάζεται για σένα, να μιλάς, να ζεις περισσότερο. Βοηθάς και βοηθιέσαι. Δεν είσαι ποτέ μόνος. Μαζί στα δύσκολα, στη νίκη αλλά και την εγκατάλειψη, αν χρειαστεί, ως κοινή απόφαση για να προστατέψεις τη ζωή σας. Όλοι, θα περάσουν από την αψίδα στο τέλος και θα τους χειροκροτήσουμε, γιατί θαυμάζουμε περισσότερο που στάθηκαν στην εκκίνηση και ξεκίνησαν. Η αναμνηστική φωτογραφία των τολμηρών, είναι πριν το ξεκίνημα.
  4. Ζεις μέσα στη φύση, την προστατεύεις και σου προσφέρει απίστευτα συναισθήματα. Το SwimRun πραγματοποιείται σε εξαιρετικές τοποθεσίες του κόσμου, μοναδικής ομορφιάς. Τέτοια ακριβώς είναι η Ύδρα που επιλέξαμε στην Ελλάδα. Θα θυμάσαι κάθε σπιθαμή που κολύμπησες και έτρεξες και όλες σας τις κουβέντες με το ζευγάρι σου, σε όλη σου τη ζωή.
  5. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία, που σε φέρνει στα όριά σου και μαζί με το ζευγάρι σου αποφασίζετε να τα ξεπεράσετε. Τις στιγμές που ξεπέρασες τον εαυτό σου, δεν τις ξεχνάς ποτέ. Εκτιμάς τους συναθλητές σου περισσότερο, σε εκτιμούν κι εκείνοι τα μέγιστα. Έχεις χρόνο με τον εαυτό σου στα κολύμπια σου, έχεις χρόνο με το ζευγάρι σου στα τρεξίματα.

 

4. Μήπως το SwimRun αποτελεί ένα σπορ για προχωρημένους αθλητές; Αισθάνομαι ότι είναι δύσκολο να το καταφέρω.

Το SwimRun είναι ένα δύσκολο σπορ, δεν είναι όμως μόνο για τους προχωρημένους αθλητές. Όπως σε κάθε σπορ, έτσι και στο SwimRun αναλόγως του επιπέδου σου (στην προκειμένη περίπτωση: αναλόγως του επιπέδου του ζευγαριού) θα είναι και η προσπάθεια. Όπως τον Μαραθώνιο μπορούν να τον πραγματοποιήσουν τόσο οι αθλητές των 2 ωρών και 10-15 λεπτών όσο και οι αθλητές των 4ων και 5 ωρών, έτσι και το SwimRun μπορούν να το πραγματοποιούν όλα τα επίπεδα αθλητών. Πρόσθετες δυσκολίες είναι οι εναλλαγές θάλασσας και τρεξίματος με βρεγμένο μάλιστα εξοπλισμό, το ότι δεν το πραγματοποιείς μόνος αλλά δεμένος με το ζευγάρι σου (δίνει βέβαια και την ασφάλεια του ότι πάντα έχεις παρέα και κάποιον να σε προσέχει), η εποχή που πραγματοποιείται ώστε να έχει κρύο και να μην κινδυνεύουν από θερμοπληξία οι αθλητές με το wetsuit που δημιουργεί από μόνη της την αίσθηση του φόβου, ο καιρός που συνήθως έχει χαλάσει και η θάλασσα αγριεύει.

Εμείς στην Ελλάδα, για τους νεοεισερχόμενους, κάναμε πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, διατηρώντας όμως και το ύφος και το στυλ του αγώνα. Προτείνουμε λοιπόν για την πρώτη χρονιά τη μικρή απόσταση που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος να εισέλθει ήπια στο σπορ, εκτός αν μαζί με το ζευγάρι του νοιώθει αυτοπεποίθηση για μεγαλύτερα πράγματα. Είναι κάτι λιγότερο από 2 ώρες για σχεδόν όλους (οι πρώτοι λίγο κάτω από ώρα), έχει μόνο 15% κολύμπι από το σύνολο της προσπάθειας (στη μεσαία απόσταση είναι επίσης 15% και συνολικά περισσότερο από 3,5 ώρες, ενώ στη μεγάλη είναι ακόμη λιγότερο το κολύμπι (12,5%) και οι τελευταίοι θα χρειαστούν πάνω από 7,5 ώρες), έχει εύκολες εξόδους σε παραλίες, ιδιαίτερα μεγάλη ασφάλεια στη θάλασσα  και τη στεριά, παράλληλα διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερης και μεγάλης προσπάθειας. Σχετικά με το φόβο ο οποίος μπορεί να σε διακατέχει όταν ένα τέτοιο σπορ, με κολύμπι μάλιστα, γίνεται Χειμώνα, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι εξωπραγματικά. Θα το νοιώσει κάθε στιγμή, γιατί ποτέ δε θα νοιώσει μόνος. Πέραν του ότι η στολή κάνει τον κολυμβητή να νοιώθει ασφαλής στη θάλασσα, το δέσιμο με τον συναθλητή του τον δένει με τον φύλακα άγγελό του, ο ατομικός πλωτήρας του δίνει τη σιγουριά της ξεκούρασης αν κάτι συμβεί.. και ασφαλώς θα βλέπει εμάς γύρω του πάντα! Σκάφη του λιμενικού, σκάφη της διοργάνωσης, εθελοντές, ναυαγοσώστες - διασώστες, βατραχανθρώπους.. είμαστε όλοι εκεί για κείνον και το ζευγάρι του. Η τελευταία στιγμή που θα νοιώθει φόβο, θα είναι λίγο πριν ακούσει τη σειρήνα του πολέμου (εκκίνησης). Μετά.. όλα θα είναι για κείνον! Μένει μόνο να το απολαύσει.

 

5. Μου έχουν πει ότι είναι πολύ δύσκολο και έχω δει και πολλά βίντεο που το παρουσιάζουν εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι λογικό! Κάθε ένας που πραγματοποιεί έναν άθλο, ακολούθως τον παρουσιάζει με δύο τρόπους: ή ότι ήταν ένας μύθος που απομυθοποίησε και τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο όσο το παρουσίαζαν ή ότι ήταν κάτι εντελώς ακατόρθωτο αλλά εκείνος το κατάφερε. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Πρόκειται για ένα δύσκολο σπορ, το οποίο με κατάλληλη εκγύμναση και προετοιμασία νου, σώματος και συνεργασίας.. μπορείς να το καταφέρεις και να είσαι υπερήφανος/η γι’ αυτό.

Τώρα, όσον αφορά στα βίντεο, αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι διοργανωτές: στην προσπάθειά τους να δείξουν μέσα από ένα σύντομο promo video τον αγώνα τους, διαλέγουν και προβάλουν το συναρπαστικό, ξεχωριστό, δύσκολο, τον τραυματισμό, την ανατροπή, την εγκατάλειψη, την εξουθένωση, τα οποία συνήθως δεν ξεπερνούν το 5-10% της προσπάθειας.

 

6. Μα καλά, δεν θα μπορούσε να γίνει Άνοιξη ή Φθινόπωρο να το απολαύσουμε όλοι;

Όχι, δεν θα μπορούσε να γίνει αν κάποιος ήθελε απόλυτη ασφάλεια των αγωνιζομένων και πλήρη τήρηση των αυθεντικών κανονισμών (υποχρεωτική στολή κολύμβησης). Έχουν πραγματοποιηθεί αγώνες σε Ιταλία, Κύπρο και αλλού σε καλοκαιρινή περίοδο ή άλλες εποχές ώστε ο καιρός να είναι καλός, σε όλες όμως τις περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν οι αυθεντικοί κανονισμοί. Επιθυμία της ομάδος μας είναι να τηρήσουμε τους αυθεντικούς κανονισμούς και να φέρουμε κάποια στιγμή την μπράντα αγώνων ÖTILLÖ στην Ελλάδα. Είναι μόνο λίγες λεπτομέρειες που καθιστούν το σπορ και τον αγώνα ξεχωριστό και επιθυμούμε να τα τηρούμε απαρέγκλιτα.

 

7. Είναι η ασφάλεια των αθλητών και του αγώνα επαρκής; Πως μπορώ να νοιώθω ότι δεν κινδυνεύω λαμβάνοντας μέρος;

Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο μέλημα της TRIMORE σε όλους της τους αγώνες. Ενηλίκων και παιδιών και επενδύει τα μέγιστα σε αυτήν την αξία αλλά και το συναίσθημα των αθλητών. Ο αγώνας έχει όλες τις άδειες που προβλέπει ο νόμος από την περιφέρεια, έχοντας προσκομίσει σχέδιο υλοποίησης και ασφαλείας σε Ομοσπονδίες, Λιμενικές - Αστυνομικές αρχές. Έχει ασφαλιστική κάλυψη αθλητών, θεατών και διοργάνωσης. Έχει ομάδα βοήθειας στη θάλασσα και τη στεριά, αποτελούμενη από σκάφη, ναυαγοσώστες, διασώστες, βατραχανθρώπους, εθελοντές, που σχεδόν αντιστοιχούν ένας άνθρωπος ασφαλείας σε κάθε έναν αθλητή. Έχει εκπονηθεί και δοκιμαστεί σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και απομάκρυνσης περιστατικού. Το Νοσοκομείο είναι σε επιφυλακή, ενώ τραυματιοφορείς σε ετοιμότητα για μεταφορά περιστατικού δια θαλάσσης -αν το Ιατρικό κέντρο του νησιού δεν επαρκεί- στο Μετόχι και από εκεί με ασθενοφόρο σε επιφυλακή στο πλησιέστερο αρμόδιο νοσοκομείο. Σκάφη του λιμενικού σώματος παντού εποπτεύουν την ασφάλεια. Όλα αυτά πέραν της αθλητικής ασφάλειας που προσφέρουν το wetsuit, το δεμένο ζευγάρι και ο ατομικός πλωτήρας. Τέλος, ο διοργανωτής έχει περάσματα σε όλη τη διαδρομή από τα οποία παρακολουθεί τα ζευγάρια και τυχόν καθυστέρηση θα ενεργοποιήσει μηχανικό επέμβασης, ενώ εξετάζει την ενσωμάτωση μηχανισμού live tracking παρακολούθησης.

Κανένας κίνδυνος λοιπόν δεν είναι επαρκής για να αναστείλει τη συμμετοχή στον αγώνα.

 

8. Γνωρίζω ότι στο εξωτερικό το SwimRun υπάρχει και solo/individual χωρίς ζευγάρι. Γιατί εσείς δεν προσφέρετε αυτή την επιλογή συμμετοχής;

Η επιλογή της TRIMORE είναι να υιοθετήσει απολύτως την κουλτούρα του σπορ, που θέλει ζευγάρια αθλητών, δεμένα μάλιστα με σκοινί. Είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίζαμε πολύ περισσότερες συμμετοχές αθλητών, άρα και έσοδα, στην περίπτωση που επιλέγαμε να μην σταθούμε στους αυθεντικούς κανονισμούς του ÖTILLÖ. Είναι όμως πρώτη μας επιλογή η κουλτούρα και το mindset που δίνει ένα σκεπτικό ζευγαριού στον αγώνα, που τον καθιστά ξεχωριστό καθώς και την εμπειρία που προσφέρει αναντικατάστατη. Παράλληλα, η ασφάλεια του αγώνα και των αθλητών αυξάνεται, κάτι που αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Για τους νέους στο σπορ, έχουμε τη λύση της μικρής απόστασης καθώς επίσης μέσα από το site μας δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε εμείς αθλητές σε επαφή μεταξύ τους, ώστε να βρουν το ζευγάρι που αναζητούν.

 

9. Δεν έχω ζευγάρι για να το κάνουμε μαζί; Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Ασφαλώς μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε.

Η πρόκληση στην επιλογή του συναθλητή σου είναι η εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπου να έχεις  δίπλα σου στον αγώνα. Είναι απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα να διστάζουμε, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο άθλημα και σίγουρα δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε μαζί με κάποιον άλλο.

Η πρώτη μας επιλογή θα πρέπει να είναι η αναζήτηση του συναθλητή μας ανάμεσα σ’ εκείνους που αθλούμαστε μαζί στην ομάδα, την παρέα, το χώρο άθλησης (πισίνα, στάδιο) και τέλος την πόλη. Αν εκεί δεν καταφέρεις να βρεις τον συναθλητή σου μέσα από τους κύκλους και την επικοινωνία σου, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σ’ εμάς (στην ειδική θέση του site μας) και γιατί όχι, να σου βρούμε εμείς κάποιον που ψάχνει όπως εσύ.

 

10. Έχω συναθλητή αλλά είναι δύσκολο να συνδυάσουμε το πρόγραμμά μας για προπόνηση. Τι μας προτείνετε;

Ο συνδυασμός της προπόνησης με το συναθλητή μας, δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε όλες τις προπονήσεις μαζί. Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας: κοινές και ατομικές προπονήσεις. Κρατήστε την ψυχολογική και πνευματική σύνδεση πιο ψηλά και εργαστείτε στο σώμα, το στυλ, την τακτική ακόμη και μόνοι. Σχεδιάστε κάποιες κοινές προπονήσεις και εργαστείτε κυρίως στο να βρείτε τέμπο σε στεριά και θάλασσα, να αποφασίσετε ποιος θα ηγείται σε κάθε σκέλος (ο δυνατότερος) και κυρίως εργαστείτε στις αλλαγές (από θάλασσα σε στεριά και ανάποδα) και πως προετοιμάζεστε προσερχόμενοι στην αλλαγή σχετικά με τον εξοπλισμό σας. Θα βρείτε το τέμπο σας, θα βρείτε το “μαζί” εύκολα και θ’ αφήσετε τα “εγώ” σας. Αποφασίστε ποιος θα δίνει τις εντολές σε κάθε σκέλος. Βρείτε κάθε λεπτομέρεια μαζί.

 

11. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια να διαλέξω τον συναθλητή μου, ώστε να έχω τον κατάλληλο δίπλα μου στον αγώνα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εμπειρία είναι δυνατή, η δοκιμασία μεγάλη και τα ζευγάρια φτάνουν στα άκρα τους. Η σωστή επιλογή είναι εξαιρετικής σημασίας, ώστε να μην το μετανιώσουμε, παράλληλα να ζήσουμε ακόμη πιο όμορφα τις στιγμές και να τις μοιραζόμαστε με νοσταλγία ακολούθως. Δεν είναι απλά μια συνεργασία σε έναν αγώνα. Είναι μια δέσμευση σε μια κοινή προσπάθεια, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας, της υπευθυνότητας προς τη δέσμευση αυτή και της ισομερούς μοιρασιάς του συναισθήματος επίτευξης της υπέρβασης στο τέλος. Τον τελικό λόγο στην επιλογή ασφαλώς τον έχει ο αθλητής, προκειμένου όμως να συμβάλουμε ώστε η επιλογή να είναι σωστή, συγκεντρώσαμε εδώ το απόσταγμα της εμπειρίας εκείνων που το πραγματοποίησαν πριν από εμάς.

 

12. Γίνεται μόνο ένας αγώνας στην Ελλάδα. Δεν είναι αποτρεπτικό αυτό για να επενδύσει κανείς σε εξοπλισμό και χρόνο;

Πράγματι, προς το παρόν, γίνεται μόνο αυτός ο αγώνας στην Ελλάδα και ίσως αυτό αποτελεί αντικίνητρο για να ασχοληθείς με το σπορ ή να επενδύσεις αγοράζοντας τον εξοπλισμό. Μήπως όμως θα μπορούσαμε να δούμε και το αντίστροφο; Το ποτήρι μισογεμάτο!! Το σπορ αυτό γίνεται στο εξωτερικό και επιτέλους ήρθε στην Ελλάδα. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το ζήσουμε και να αποκομίσουμε αυτή την εξαιρετικά δυνατή εμπειρία, στη χώρα μας και μάλιστα στην μαγευτική Ύδρα. Σίγουρα θα έρθουν και άλλοι αγώνες στην πατρίδα μας, όμως ο πρώτος πάντα θα είναι ξεχωριστός και κυρίως όταν δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει εκείνους του εξωτερικού. Παραμένει βέβαια το ότι όταν μόνο ένας αγώνας πραγματοποιείται ετησίως, η επένδυση για τον εξοπλισμό του δείχνει να είναι ακόμη πιο μεγάλη από άλλα σπορ που μπορούμε να λάβουμε μέρος σε πολλούς αγώνες. Δεν είναι όμως έτσι. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού το παραχωρεί ο διοργανωτής (ελαστικό σκοινί, ατομικός πλωτήρας, vest with bib number, σκουφάκι, tattoo, κλπ) και κάποιο άλλο.. ήδη το έχουμε και χρειάζεται απλώς μετατροπή (wetsuit, pull buoy, paddles). Έχουμε διαθέσιμες πολλές πληροφορίες σχετικά στο site μας, υπάρχουν όμως επίσης πολλές προτάσεις στο διαδίκτυο. Η εμπειρία που ζούμε στο event αυτό, να είστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο.

 

13. Έχω ακούσει / εκτιμώ ότι ο εξοπλισμός για το σπορ αυτό είναι δυσεύρετος ή/και ακριβός. Ισχύει αυτό;

Ο εξοπλισμός του SwimRun, πέραν του υποχρεωτικού -μεγάλο μέρος του οποίου παραχωρεί ο διοργανωτής (ελαστικό σκοινί, ατομικός πλωτήρας, vest with bib number, σκουφάκι, tattoo, κλπ)- και του wetsuit για το οποίο θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά ακολούθως, είναι αναλόγως του τι εξυπηρετεί τον αθλητή (pull buoy, paddles, κλπ). Όλα, υπάρχουν στα είδη κολύμβησης, είναι απλά και οικονομικά και μικρές μετατροπές μπορούν να τα μετατρέψουν σε εξαιρετικά βοηθήματα στο SwimRun. Συλλέξαμε εδώ πληροφορίες, χαρακτηριστικά, λεπτομέρειες, πατέντες και μυστικά.

Το πιο δυσεύρετο εξ’ αυτών, ίσως πιο εξειδικευμένο και τελικά το πιο ακριβό.. είναι το wetsuit, για το οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ανωτέρω link, είναι όμως χρήσιμο να γνωρίζει κανείς ότι εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε λύσεις. Το 2019 αλλάξαμε χορηγό ώστε να διαθέτει στην Ελλάδα κατάλληλο και οικονομικό εξοπλισμό και πλέον μπορείς να βρεις πολύ οικονομικά αν αποφασίσει κανείς να αγοράσει καινούριο. Επίσης, εργαζόμαστε στην κατεύθυνση εξασφάλισης διεθνούς χορηγού και για το σκοπό αυτό. Το wetsuit που τυχόν θα αγοραστεί, ασφαλώς κάνει και για άλλες χρήσεις κολύμβησης ή θαλάσσιων σπορ και δεν είναι αποκλειστικά για SwimRun, απλώς στις ανάγκες αυτού εξειδικεύεται.

Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης λύσεις ενοικίασης wetsuits και θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό, αν μας το ζητήσετε.

Τέλος, ως μία ακόμη λύση, μπορεί κάποιος αν έχει κάποιο wetsuit κολύμβησης, καταδύσεων ή surfing παλιό, να το μετατρέψει σε SwimRun wetsuit με εύκολη διαδικασία και οδηγίες που θα βρει στο διαδίκτυο.   

 

14. Γιατί το κόστος συμμετοχής (εγγραφής) είναι τόσο ακριβό; Αν σκεφτεί κανείς και το κόστος να παραστεί εκεί, δεν είναι απαγορευτικό;

Πράγματι το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί κάποιος για να λάβει μέρος στον αγώνα της Ύδρας, έχει δύο σκέλη και θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τα δύο στον γενικότερο προγραμματισμό του: κόστος εγγραφής ζευγαριού στον αγώνα και κόστος παράστασης στην Ύδρα (μετακίνηση προς και από την Ύδρα, διαμονή, γεύματα). Σ’ αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε να προσθέσουμε τυχόν πρόσθετο εξοπλισμό που χρειάζεται να αγοράσουμε ή μετατρέψουμε.

Ως διοργανωτές έχουμε πάντα στο μυαλό μας τους αθλητές στους οποίους απευθυνόμαστε. Μάλιστα όχι μόνο εκείνους αλλά και τις οικογένειές/παρέες τους. Φροντίζουμε λοιπόν να μην είναι απλά ένας αγώνας στον οποίο δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον τα άλλα μέλη της οικογένειας να παραβρεθούν, αλλά ένα event με πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα οποία όλα τα μέλη της παρέας, μπορούν να λάβουν μέρος, άρα και να έχουν ζωηρό ενδιαφέρον να παρίστανται. Με τον τρόπο αυτό ο αθλητής δεν νοιώθει μόνος, που δραπετεύει ένα Σαββατοκύριακο από το σπίτι και την οικογένειά του, ενώ παράλληλα, το κόστος παράστασης παύει να είναι κόστος για ένα σπορ και γίνεται κόστος για μια ψυχαγωγική οικογενειακή εκδρομή σε ένα μαγευτικό μέρος. Παράλληλα, φροντίζουμε να συνεννοηθούμε με τους ξενοδόχους, τα εστιατόρια και τις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε σε μια εκτός σεζόν περίοδο να είναι διαθέσιμες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αλλά και το κόστος να είναι προνομιακό.

Σχετικά με τον εξοπλισμό, ως διοργανωτές φροντίζουμε να προσφέρουμε αρκετό από τον υποχρεωτικό στους συμμετέχοντες, λύσεις στους αθλητές μέσω χορηγών (οικονομική αγορά, ενοικίαση κλπ), μεθόδων μετατροπής και μυστικών από βετεράνους για την βελτιστοποίηση της χρηστικότητος με το μικρότερο κόστος.

Τέλος, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζει κανείς ότι κρατάμε το κόστος συμμετοχής χαμηλά για να γίνεται προσιτό σε περισσότερους. Πολύ χαμηλά αν σκεφτεί κανείς το πόσο λίγοι αθλητές συμμετέχουν, πόσο κόστος έχει η υπέρογκη ασφάλεια, πόσο κόστος έχει ο εξοπλισμός που παρέχουμε και μένει στους αθλητές, πόσο κόστος έχει ένας τέτοιος σχεδιασμός για τόσο λίγους αθλητές και για ένα μόνο event. Παρόλα αυτά, τα πρώτα δύο επίπεδα κόστους (FAN και EARLY BIRD) που απευθύνονται σ’ εκείνους που το θέλουν πολύ και είναι αποφασισμένοι, είναι εξαιρετικά χαμηλά ενώ παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να προγραμματιστούμε καλλίτερα και να προσφέρουμε ανώτερες υπηρεσίες. Όσο πλησιάζει η διοργάνωση, το κόστος συμμετοχής ανεβαίνει, είναι όμως κάτι που αποτελεί ανακοινωμένη εξ’ αρχής πολιτική για να παρακινεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους και να προετοιμαστούμε όλοι (διοργανωτές και αθλητές καλλίτερα).

 

15. Γιατί επιλέξατε να το κάνετε στην Ύδρα; Δεν θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα ή κοντά σε αυτή, που κατοικούν οι περισσότεροι αθλητές, ώστε να έχει μικρότερο κόστος;

Οι παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή ενός τόπου για να σχεδιαστεί και οργανωθεί ένα αθλητικό event, είναι πάμπολλοι. Κανένας τόπος δεν μπορεί να συνδυάσει όλες τις πιθανές παραμέτρους ώστε να κριθεί ως ο ιδανικός.

Σίγουρα μια περιοχή της Αττικής ή κοντά σε αυτή, θα έδινε πολλά πλεονεκτήματα στο θέμα του κόστους, στη δυνατότητα ανεμπόδιστης πρόσβασης ξένων αθλητών, στην ευκολία του διοργανωτή να προετοιμάσει και επικοινωνήσει το event κλπ. Θα υστερούσε όμως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα του σπορ (όλοι μαζί μια ομάδα για 2 μέρες, που ζούμε στο ρυθμό του αγώνα ως ένα), με απόλυτη εφαρμογή της κουλτούρας της TRIMORE (events για όλη την οικογένεια/παρέα, τα οποία προσηλώνουν τους επισκέπτες επί ένα διήμερο στις δράσεις της διοργάνωσης, σε έναν υπέροχο προορισμό της Ελλάδος, με χρώμα και άρωμα ξεχωριστό) αλλά και άλλες παραμέτρους οργάνωσης, αγωνιστικού τερέν και πόρων.

Επιλέξαμε την Ύδρα γιατί είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος. Το σπορ, ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα του νησιού. Το τερέν είναι ιδανικό και διατηρεί τις προϋποθέσεις αν ανυπολογίσει κανείς ότι η μεγάλη απόσταση είναι all day race, ανταπεξέρχεται επαρκώς. Οι φορείς (Δήμος - Περιφέρεια - Υδραϊκός Ναυτικός Όμιλος) και οι αρχές (Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού) υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη, την ιδέα ακόμη, ενώ στην πράξη κάθε χρόνο αποδεικνύουν την ταύτισή τους. Το κλίμα που επικρατεί στην Ύδρα κατά τον αγώνα είναι τόσο μα τόσο ελκυστικό, που θα αποτελέσει μια ανεξίτηλη εμπειρία στο νου κάθε ενός που το έζησε με όποιο ρόλο.

 

16. Ποιο άθλημα θα έλεγε κανείς ταιριάζει προπονητικά και αγωνιστικά με το SwimRun;

Το SwimRun είναι ένα multisport (άθλημα που συνδυάζει 2 ή περισσότερα σπορ, ξεκινά με παράγγελμα κοινής εκκίνηση όλων των συμμετεχόντων, οι νικητές αναδεικνύονται βάσει χρόνου στον τερματισμό τους και οι αθλητές εναλλάσσουν τα σπορ χωρίς ο χρόνος να σταματά).

Τέτοια σπορ είναι το Τρίαθλο, το Aquathlon, το Duathlon, το Lazer Run. Δεδομένου ότι το SwimRun αποτελείται από κολύμπι ανοικτής θαλάσσης και τρέξιμο παντός τερέν, το Aquathlon και το Τρίαθλο είναι πιο κοντά σε αυτό αθλητικά. Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, την απόλυτη ιδιαιτερότητα του σπορ, το οποίο παρόλο που έχει αυτά τα δύο αθλήματα, σε αντίθεση με τα ανωτέρω, θέλει τους αθλητές δεμένους σε ζευγάρια, εναλλάσσει τα δύο σπορ θάλασσας και στεριάς μεταξύ τους πολλές φορές, θέλει τους αθλητές αρκετά αυτόνομους (κουβαλούν ότι θα χρειαστούν) και τους ταλαιπωρεί αρκετά (κολύμπι με παπούτσια, τρέξιμο με wetsuit, άγριο και επικίνδυνο τερέν κλπ). Συμπερασματικά, προπονητικά και αγωνιστικά το SwimRun βρίσκεται πιο κοντά σε Aquathlon και Τρίαθλο χρειάζεται όμως και αρκετή εξειδικευμένη προπόνηση με το ζευγάρι μας (σώμα, πνεύμα, συνεννόηση) και με τον εξοπλισμό.

 

17. Υπάρχουν τεχνικές που μπορεί το ζευγάρι να ακολουθήσει ώστε να πετύχει αποτελέσματα ταχύτερα από το άθροισμα των χρόνων του αργότερου στα δύο σπορ;

Ασφαλώς ένα ζευγάρι μπορεί να επιτύχει χρόνους γρηγορότερους από το άθροισμα των χρόνων του αργότερου στα δύο σπορ. Το σκοινί, η φυσική και η ενθάρρυνση - coaching κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι τα τρία μυστικά.

Το ελαστικό σκοινί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο έλξης εντός της θάλασσας, ώστε ο αργότερος που έπεται να επιτυγχάνει ανώτερες των ατομικών του επιδόσεις.

Η φυσική και συγκεκριμένα η υδροδυναμική, μπορεί να βοηθήσει τον αργότερο κολυμβητή, αν ελκόμενος με το σκοινί ρυθμισμένος σε μικρή απόσταση, σταθεί κοντά στα πόδια του γρηγορότερου κολυμβητή πίσω του ακριβώς, ώστε να εκμεταλλεύεται τη δύναμη ώσης (hydro-drafting).

Τέλος, κατά το τρέξιμο κυρίως, ο γρηγορότερος του ζευγαριού που προηγείται του αργότερου, μπορεί διατηρώντας το σκοινί τεντωμένο, να διατηρεί έναν ελάχιστα γρηγορότερο ρυθμό από τα γνωστά όρια του αθλητή που ακολουθεί, μιλώντας και ενθαρρύνοντάς τον να ξεπεράσει τον εαυτό του (προσοχή: θα πρέπει να υπάρχει προσυνεννόηση τακτικής, μέτρο στην εφαρμογή του και τέλος αντίληψη σε εγρήγορση για τυχόν υπέρβαση ορίων αντοχής.

 

18. Η διοργάνωση της Ύδρας, είναι εκτός αγωνιστικής σεζόν και δυσκολεύει τον προπονητικό μου σχεδιασμό. Τί μου προτείνετε;

Η διοργάνωση του SwimRun, όπως αναφέρεται παραπάνω, αποτελεί μια χειμερινή αγωνιστική δραστηριότητα και έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται και εντάσσεται στον αγωνιστικό σχεδιασμό ενός αθλητή. Η πρότασή μας είναι, εφόσον η επιθυμία σας είναι να λάβετε μέρος στην μοναδική αυτή αθλητική εμπειρία, να την εντάξετε έγκαιρα στον προπονητικό σας σχεδιασμό ώστε να μην αποτελεί μια έκτακτη επέκταση του προγράμματος αλλά την τελευταία σας συμμετοχή.

 

19. Μπορεί κάποιος δικός μου να με παρακολουθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Το SwimRun είναι ένα σπορ το οποίο στα περισσότερα σημεία του κόσμου όπου πραγματοποιείται, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί από θεατές, παρά μόνο σε επιλεγμένα περάσματα σε διάφορα σημεία της πορείας των αθλητών που μπορεί να επιλέξει κάποιος να σταθεί.

Στην Ύδρα, σχεδιάσαμε έναν αγώνα που δίνει πολλές δυνατότητες παρακολούθησης. Στο λιμάνι,  εκτυλίσσεται η εκκίνηση όλων των αποστάσεων, το πρώτο τρέξιμο με πέρασμα όλων των αθλητών δύο φορές μπροστά στον κόσμο, αν σταθεί οπουδήποτε στην προβλήτα, ενώ επίσης επανέρχονται για ένα κολύμπι τους αργότερα. Επίσης, μπορεί κανείς να περπατάει παράλληλα με τους κολυμβητές μέχρι την έξοδό τους, τόσο σε αυτό το κολύμπι από το λιμάνι, όσο και στα υπόλοιπα στη Βόρεια πλευρά. Τέλος, μπορεί ασφαλώς κάποιος να επιλέξει οποιοδήποτε άλλο σημείο της διαδρομής του αγώνα και να σταθεί να παρακολουθήσει τους αθλητές. Αν κάποιος επιλέξει το λιμάνι ή επιστρέψει κατόπιν παρακολούθησης αλλού, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τους τερματισμούς, χωρίς να έχει κάνει μεγάλη μετακίνηση. Σχεδιάζουμε στο μέλλον, που θα μεγαλώσει η συμμετοχή στον αγώνα, παρακολούθηση δια θαλάσσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση εργάζεται ώστε -σε συνεργασία με χορηγό της- σε επόμενες διοργανώσεις να έχει live tracking των αθλητών διαδικτυακά και live streaming σε οθόνες στο λιμάνι, ώστε πέραν των λόγων ασφαλείας (θέμα διοργανωτή), να δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια/φίλους να παρακολουθούν το/τα ζευγάρι/ια που επιθυμεί.

 

20. Με ποιον τρόπο προτείνετε να έρθουμε στην Ύδρα; Οδικώς ή ακτοπλοϊκώς;

Η πρόσβαση στη Ύδρα είναι είτε δια θαλάσσης από τον Πειραιά με δελφίνι, είτε οδικώς στο Μετόχι ή Ερμιόνη και από εκεί με καραβάκι (υδρο-ταξί ή πλοιαράκι) προς την Ύδρα.

Και οι δύο τρόποι προσφέρουν όμορφο και ευχάριστο ταξίδι. Προτείνουμε να επιλέξετε την ακτοπλοϊκή μετακίνηση στην περίπτωση που θα ταξιδέψουν μαζί σας παιδιά (η οδική διαδρομή είναι λίγο κουραστική) εκτός αν η πρόβλεψη του καιρού δεν είναι καλή και το δελφίνι κουνάει.

Τέλος, η επιλογή της λύσης να έρθετε με αυτοκίνητο μέχρι το Μετόχι και απο κει με το πλοιαράκι ή ακόμη και θαλάσσιο ταξί απέναντι στην Ύδρα, σας δίνει μια σχετική αυτονομία. Σημειώστε ότι υπάρχει χώρος στάθμευσης (επί αμοιβή) στο λιμάνι του Μετοχίου.