OOswimrunSeries Logo

 

 Δείτε το ξεκίνημα της ιστορίας του SwimRun σε αυτό το βίντεο

salfetka3

Η ιστορία του SwimRun

Ο πρώτος αγώνας SwimRun στην ιστορία ήταν ο Σουηδικός Ö till ö (νησί με νησί, ο οποίος πήρε το όνομα ÖtillÖ), ήταν 75 χλμ απόστασης διασχίζοντας μεταξύ 26 νησιών. Το 2002, ο Anders Malm, ιδιοκτήτης του Utö Värdshus (ξενοδοχείο το οποίο αποτέλεσε την εκκίνηση και σήμερα αποτελεί τη γραμμή τερματισμού του ÖtillÖ), η φίλη του Janne Lindberg και μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου (τα αδέλφια Andersson) περνούσαν το βράδυ τους στο μπαρ του ξενοδοχείου. Προκαλούσαν ο ένας τον άλλο ως στοίχημα: "η τελευταία ομάδα που θα τερματίσει στοSandhamn πληρώνει το ξενοδοχείο, φαγητό και ποτά". Την επόμενη το πρωί, δυο ομάδες των δύο ατόμων η κάθε μία, ξεκινούσαν με μόνο κανονισμό ότι έπρεπε να περάσουν από τα τρία διαφορετικά εστιατόρια που υπήρχαν στην πορεία τους, μεταξύ αφετηρίας και τερματισμού (διασχίζοντας τις ενδιάμεσες θάλασσες και νησιά). Η τελευταία ομάδα που θα έφτανε σε κάθε ένα από αυτά τα εστιατόρια, έπρεπε να πιεί και να πληρώσει ότι η πρώτη ομάδα που είχε περάσει από εκεί ήδη, είχε παραγγείλει για κείνους. Χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες και τελικά ήταν τόσο κουρασμένοι για να το διασκεδάσουν στον τερματισμό. Το εγχείρημα το ξαναδοκίμασαν ένα χρόνο μετά (2003) με το ίδιο αποτέλεσμα. Σήμερα αναφέρονται ως οι “αυθεντικοί 4”.

Κατόπιν αυτού, το 2006, ο Michael Lemmel και ο Mats Skott ρωτήθηκαν (ως διοργανωτές αγώνων) αν θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτό το εγχείρημα σε έναν εμπορικό αγώνα ως μία τρελή πρόκληση. Τα πρώτα δύο χρόνια μόνο 11 ομάδες ξεκίνησαν και μόνο δύο κατάφεραν να τερματίσουν μέσα στο χρονικό όριο. Ήταν οι: Petri Forsman, Ville Niemelä και Johan Hasselmark, Martin Sahlen. Τότε, κάτι συνέβη και οι ομάδες κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να τερματίσεις αυτό τον αγώνα είναι να αποφασίσεις να μην σταματήσεις καθόλου και να κινείσαι συνέχεια. Σε αντίθεση με την αυθεντική διαδρομή που ετέθη από τους δημιουργούς, το Utö μετατράπηκε σε γραμμή τερματισμού και το Sandhamn σε γραμμή εκκίνησης. Ο αγώνας ένινε γνωστός ως ÖtillÖ. Σήμερα, διεθνώς ο αγώνας είναι γνωστός ως SwimRun World Championship for ÖtillÖ και έχει καταταχθεί από το CNN ως ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο. Επίσης, αργότερα, ένα άρθρο χαρακτήρισε τον αγώνα ως ένας από τους σκληρότερους ολοήμερους αγώνες αντοχής στον κόσμο και αποτελεί το πρότυπο σήμερα για τους κανόνες και το στυλ τέτοιων αγώνων.

Το 2011 το σπορ με το στυλ του αυτό, ονομάστηκε "SwimRun", από την Erika Rosenbaum, μία από τις τερματίσασες νικήτριες βάθρου στο ÖtillÖ SwimRun World Championship.

Το 2012 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα των εννέα ζευγαριών (3 ανδρών / 3 γυναικών / 3 μεικτά) στον τερματισμό και η χρονιά της ενοποίησης του αγώνα.

Το 2014 στις 3 Αυγούστου, ο πρώτος αγώνας SwimRun πραγματοποιήθηκε σε θερμά νερά. Ήταν το Aquaticrunner XTriM ITALY το οποίο ξεκίνησε αλλά όχι με τους αυθεντικούς κανονισμούς του SwimRun. Είναι ένας ατομικός αγώνας SwimRun και όχι ο καθιερωμένος αγώνας ζευγαριών όπως στο ÖtillÖ. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Aquaticrunner και των αγώνων στις βόρειες θάλασσες είναι δύο: ο ατομικός αγώνας (όχι ζευγάρι) και ότι τα εργαλεία υποβοήθησης της κολύμβησης δεν επιτρέπονται (όχι πέδιλα, όχι αναπνευστήρας κλπ) με την εξαίρεση ότι επιτρέπεται το pull buoy (τα χεράκια [paddles] ξεκίνησαν το 2017). Οι άλλοι αγώνες οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν εκτός Σουηδίας το 2014 ήταν: Rockman SwimRun και XTERRA SwimRun (διεκόπη το 2016) τόσο στην Νορβηγία, την Engandina στη Σουηδία όσο και στο Amphibianman στην Ιταλία (το οποίο ήταν το πρώτο εκτός Σουηδίας και πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου του 2014). Το Aquaticrunner το 2014 ήταν επίσης το πρώτο ατομικό SwimRun που πραγματοποιήθηκε στον κόσμο εκτός Σουηδίας και διοργανώθηκε από τον Matteo Benedetti. Το 2014, συστήθηκε ο οργανισμός World of SwimRun / WorldofSwimRun (WoS) (2014 Ιδρυτικό συμβούλιο). Ο οργανισμός Κόσμος του SwimRun είναι ουδέτερος, ανεξάρτητος και διεθνής μη κερδοσκοπικός: από τους SwimRunners - για τους SwimRunners, με αποστολή να κάνει γνωστό και προσιτό το SwimRun στον οποιονδήποτε και να προάγει τα επίκαιρα νέα του SwimRun. Ο Κόσμος του SwimRun επίσης φιλοξενεί τις μεγαλύτερες πηγές πληροφοριών για τη διαθεσιμότητα και τους ενεργούς αγώνες στον κόσμο.

Το 2015, το πρώτο στον κόσμο UltraSwimRun, το Stockholm Archipelago Ultra Challenge (SAUC) πραγματοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σκληρότερες διαθέσιμες αγωνιστικές προκλήσεις SwimRun στον κόσμο, που εκτείνεται σε περισσότερα των 250 km. Το SAUC είναι επίσης η επίσημη UltraSwimRun ανοικτή σε συμμετοχή πρόκληση. Το 2015 το SwimRun ξεκίνησε στη Ρωσία με ατομικές συμμετοχές και ζευγαριών. Το 2015, ιδρύθηκε στη Σουηδία η παγκόσμια ομοσπονδία SwimRun, ιδρυτική συνάντηση (Canton Ticino Switzerland – με επίσημη γλώσσα τα Ιταλικά). Ο σκοπός του WSRF είναι να χειριστεί (πειθαρχήσει), οργανώσει, προβάλει και να διαδώσει το άθλημα του SwimRun σε όλο τον κόσμο ως ατομικό αλλά και ομαδικό (ζευγαριού). Το πεδίο εφαρμογής είναι η προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος του SwimRun στον κόσμο συμφώνως με τις αξίες που έχουν τεθεί από την Ολυμπιακή χάρτα, προστατεύοντας την σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών και καταπολεμώντας το doping σε όλες του τις μορφές. Ο οργανισμός είναι ανεξάρτητος και διεθνής μη κερδοσκοπικός.

Το 2016, το SwimRun στην Αυστραλία έγινε το πρώτο SwimRun όχι μόνο στην Ήπειρο της Αυστραλίας αλλά και σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του SwimRun στην Ασία και τον Ειρηνικό. Οι περισσότεροι αγώνες SwimRun πραγματοποιούνται σε ζευγάρια αθλητών. Με αρχή το 2016, πραγματοποιούνται κάποιοι ατμικοί SwimRun αγώνες στον κόσμο: πρώτη η Ιταλία (σειρά 12 αγώνων Italian SwimRun series, οι οποίοι αργότερα έγιναν 17), καθώς επίσης και Love SwimRun, Canarie SwimRun και Portugal SwimRun, με ατομική εφαρμογή ή και ζευγαριών.

Το 2017, στη Γαλλία, το SwimRun συνδέεται με το FFTRi, όπως και στη Φιλανδία. Επίσης ατομικό SwimRun, διοργανώνεται το 2017 στον Καναδά, Canaqua SwimRun και Ουρουγουάη. Στην Αφρική, το Torpedo SwimRun πραγματοποιήθηκε ως το πρώτο SwimRun στην περιοχή του Cape Town στις 15 Ιανουαρίου του 2017. Ο αγώνας κάλυψε 16 χλμ της ακτογραμμής του Cape Town, με κολύμπι στο νότιο Ατλαντικό και τρέξιμο στους πρόποδες του Table Mountain. Το 2017 (Νοέμβριος) ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί ο πρώτος αυθεντικός αγώνας SwimRun Sprint (12χλμ) στην Ελλάδα (Ύδρα), ο οποίος όμως για τεχνικούς λόγους μεταφέρθηκε και πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018.

Το 2018, το πρώτο βιβλίο πάνω στο SwimRun εκδόθηκε “SwimRun - Ο οδηγός του SwimRun, Training & Racing, Stockholm, Sweden (2018). Το 2018 το Aquaticrunner ήταν το πρώτο ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα με συμμετοχή περισσοτέρων των 22 εθνών και εκπροσωπούμενο από 250 εγγεγραμμένους αθλητές. Οι συμμετέχοντες κέρδισαν την πρόκριση από τους αγώνες σε Fuerteventura, Μαδέρα, Καναδά, Ρωσία, Ουρουγουάη, Βέλγιο και Ιταλία. Το Νοέμβριο του 2018 το πρώτο SwimRun Hydra πραγματοποιήθηκε με 26 ζευγάρια τολμηρών αθλητών στην εκκίνηση και 25 στον τερματισμό, μάλιστα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες 6,5 μποφόρ, θέτοντας τον αγώνα της Ύδρας ως τον πρώτο αγώνα στη Μεσόγειο με τους κανόνες του δημιουργού του. Το διεθνές ενδιαφέρον για το σπορ τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 περισσότεροι των 500 γνωστών αγώνων σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται, σε 24 χώρες στις 5 Ηπείρους. Το 2018, το Ultra SwimRun ALPS συνίσταται από 127 χλμ τρέξιμο, 4,5 χλμ κολύμπι D+, περνώντας μέσα από τις αλπικές λίμνες και είναι ο αγώνας SwimRun με τα μέγιστα υψομετρικά.

Το 2019, το SwimRun U.S. Series δίνει έναυσμα στο SwimRun να γίνει το πρώτο SwimRun series στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 5 αγώνες σε ατομική εφαρμογή. Κάνει το ντεμπούτο του το SwimRun στις 30 Μαρτίου του 2019 στη Βραζιλία και γίνεται ο πρώτος αγώνας στις τροπικές χώρες. Το Búzios SwimRun μετονομάζεται σε Hero SwimRun θέλοντας να τιμήσει τις προσπάθειες των αθλητών. Με 200 αθλητές, οι αποστάσεις ήταν 10 χλμ (ατομικό / ζευγάρια) και 24 χλμ (ζευγάρια) σε 7 διαφορετικά τερέν και 17 παραλίες. Το event επίσης περιελάμβανε και πραγματοποιήθηκαν σε αυτό περιβαλλοντικές δράσεις πριν τον αγώνα, συλλέγοντας 100 κιλά σκουπίδια σε συνεργασία με την Σουηδική πρεσβεία στη Βραζιλία και την τοπική κυβέρνηση. Το 2019 το SwimRun Hydra (στην Ελλάδα) επεκτείνεται και εμπεριέχει Regular distance αγώνα (23,6 χλμ) μαζί με Super Sprint αγώνα (9,4k) για τη μύηση νέων στο σπορ, επιμένοντας πάντα στους αυθεντικούς κανονισμούς.

Ανάπτυξη του SwimRun

2006                       1 αγώνας                                2 ζευγάρια τερματίσαντες

2007                       1 αγώνας                                2 ζευγάρια τερματίσαντες

2008                       1 αγώνας                                6 ζευγάρια τερματίσαντες

2009                       1 αγώνας                                16 ζευγάρια τερματίσαντες

2010                       1 αγώνας                                16 ζευγάρια τερματίσαντες

2011                       3 αγώνες                             196 ζευγάρια τερματίσαντες

2012                       5 αγώνες                             900 ζευγάρια τερματίσαντες

2013                       10 αγώνες                           1.948 ζευγάρια τερματίσαντες

2014                       22 αγώνες                           3.574 ζευγάρια τερματίσαντες

2015                       55 αγώνες                           6.441 ζευγάρια τερματίσαντες

2016                       103 αγώνες                        > 7.000 ζευγάρια τερματίσαντες

2018                       > 500 αγώνες

Αποστάσεις αγώνων

Super Sprint                       <10 χλμ

Sprint                                    10.1 χλμ - 20 χλμ

Regular                                 20.1χλμ - 40χλμ

Long                                      40.1 χλμ - 70 χλμ

Ultra                                      +75 χλμ

Multiday                              >24 ώρες